Az első trimeszter csodái: a babavárás izgalmai és csodái

első trimeszter

Első kisbabádat várod és nem tudod mire készülj az első trimeszterben? Vagy ajándékot keresel egy leendő anyukának? Cikkünkben ajándékötleteket találhatsz és többet megtudhatsz a babavárás első időszakáról.

A babavárás izgalmas dolog, főleg amikor az első gyermek születik a családba. Az újdonsült anyukák számára a – szülés után – talán a legizgalmasabb és legtitokzatosabb időszak az első három hónap, amikor a sok izgalom és kétség mellett, megfogalmazódik a babavárás öröme is. Cikkünkben igyekszünk átfogóbb képet adni az első időszak jellemzőiről, kihívásairól és olyan lehetséges tájékozódási felületekről, amelyek segíthetnek a várandósság nyomon követésében.

Mi történik az első trimeszterben?

Az első három hónap során, a terhesség kívülről sokszor nem is látható. Az első 12 hét az a kritikus időszak, amikor a magzat a legtörékenyebb állapotában van. Ekkor a szülők sokszor még nem is veszik észre a várandósságot, vagy ha észre is veszik, inkább megtartják maguknak.

Az első hónapban történik meg a baba beágyazódása, amely a régóta próbálkozó párok számára a legnagyobb izgalmat jelenti. Az 5. héten kezdenek kifejlődni a baba csontjai, gerince, agya, izmai és kezdetleges szíve is. A 6. héttől már kezdenek megjelenni a szemei, a nyaka és végtagjai, ekkor kezd verni a szíve is. A 7 héttől már kezd egyre világosabban kifejlődni az arca; felismerhetőek a szemei, orra, szája. A 8 héttől hivatalosan is véget ér az embrionális korszak és a babát – hivatalos körökben – ezután magzatnak nevezik. Ekkor már belső szervei kezdetlegesen, de megjelennek és apró mozgásokat is végez. A 9 héttől a keze és lába meghosszabbodnak, kialakul a szemhéj és a kezdetleges fül. A 10-11. hétben kialakul a gerincoszlopa, teljesen kifejlődik a köldökzsinór, amelyen keresztül a tápanyag és a vér eljut a babához, a 12. hétre pedig a belső szervei, agya és hangszalagjai teljesen kifejlődnek. Mivel agya – ezáltal idegrendszere – is fejlett, így a babák ebben a korban már fájdalmat is éreznek.

Anyukák esetében az első trimeszer reggeli rosszullétet, érzelmi hullámvasutakat, émelygést jelent. Korántsem olyan pozitív időszak mint a kisbabák esetében. A terhesség kezdete az utolsó menstruáció első napjától számít. Ezután a kismamáknál a fáradékonyság, esetleges fejfájás, émelygés, hányinger, és természetesen hormonális változások állnak be. A terhesség gondolata önmagában fel tudja kavarni a kismamák érzelmeit, hiszen egy olyan visszafordíthatatlan változás indult el bennük, amely teljesen felforgatja addigi életüket. A terhesség pszichológiai szempontból normatív krízisnek számít – de nem véletlen az elnevezésben is megjelenő krízis szó (még ha pozitív is), hiszen az élet egy kisbaba után már sosem lesz ugyanolyan mint előtte. Hatalmas öröm, ugyan akkor nagy felelősség is. Sok kismamának nehéz lehet feldolgozni az új helyzet jelentette kihívásokat. Ez és a hormonális változások együttesen hozzák létre az érzelmi hullámvasutak és hangulatváltozások megjelenését. Az anyagcsere és a szívverés is gyorsabb lesz, a testsúly pedig havonta átlagosan 0,5 kg-al növekszik.

Nem kell azonban aggódni, ezek a “súlyos” tünetek a terhesség előrehaladtával enyhülnek, csak az első trimeszter a kritikus időszak ilyen szempontból.

Még egyszer az érzelmekről

Sok kismama esetében nem is a testi, inkább a lelki változások nehezítik meg leginkább az első időszakot. Ekkor ugyanis (a hormonok mellett) meg kell barátkozni azzal a gondolattal is, hogy az ember életében már sosem lesz olyan, hogy csak magáért felel. Ettől kezdve a párnak meg kell birkóznia az érzéssel, hogy már nem csak ők lesznek ketten, hanem egy új jövevénynek is helyet kell találniuk a családban. Ezt természetesen a legnagyobb örömmel teszik, hiszen szerelmük gyümölcséről van szó, azonban akármennyire is örömteli feladat, megvannak a maga kihívásai.

A kismamáknak könnyebbséget jelenthet, ha kifejezik feléjük, hogy nincsenek egyedül a helyzetben, sem a terhesség alatt sem utána. Jó ha azt érzik, hogy nem csak magukra számíthatnak ez alatt az időszak alatt, így ha férjként, vagy barátnőként olvasod ezt a cikket, a legfontosabb hogy érzelmi támogatást nyújts a kismama számára.

Hogyan tudod nyomon követni terhességed?

A várandósságod szakaszainak követésére már számos lehetőség létezik. Az általános védőnői tanácsadás mellett, találhatsz applikációkat és weboldalakat is, amik pontosan ebben segítenek.

Applikációk: Az egyik ilyen magyar találmány a PregHello alkalmazás, amely segít felkészülni a szülésre és egy helyen összegyűjti a várandósság legfontosabb tényeit. Az alkalmazásokban személyre szabottan követheted várandósságodat és akár azt is beállíthatod, hogy a vizsgálatok időpontjairól tájékoztasson, vagy jelezzen mikor vitaminokat kell bevenned. Ezek az alkalmazások kicsit személyi asszisztensként is funkcionálnak, hogy ne neked kelljen mindent észben tartani.

Weboldalak: Léteznek ma már olyan internetes oldalak, amiket kifejezetten védőnők, vagy gyermekorvosok írnak. Ezeken az oldalakon számos olyan kérdésedre választ kaphatsz, amelyeket minden kismamának érdemes tudni. Elsődleges információ forrásnak azonban nem ajánljuk, jobb ha személyesen nőgyógyászodtól, vagy szülész orvosodtól kérdezel, kisebb, “jelentéktelen” kérdésekre azonban ezek az oldalak is választ adhatnak.

Babaváró ajándékok kismamáknak

Ha cikkünket egy kismama barátnőjeként olvastad és azon godolkotál mit tehetnél még barátnőd lelki egészségének megőrzése érdekében és hogyan könnyíthetnéd meg számára a babavárás időszakát, vagy a szülés utáni első hónapokat – egyszerű a válasz: vigyél neki babaváró ajándékot. Egy jól kiválasztott babaváró ajándék nem csak nagyszerű meglepetés, de hasznos segítség is lehet. Számos babaváró ajándék ötletet találhatsz itt, amelyek megkönnyíthetik a választást és jó alternatívákat nyújthatnak az általános, kissé elcsépelt (de egyébként hasznos) ajándék ötletek helyett.

Array