Itziar Ituño – 20 érdekesség a Nagy pénzrablás spanyol színésznőjéről

Itziar Ituño nagy pénzrablás lisszabon

Itziar Ituño spanyol színésznő, akit a nézők a Netflix A nagy pénzrablás (La Casa de Papel / Money Heist) című sorozatából ismerhetnek, ahol ő játszotta Raquel Murillo nyomozónőt, aki miután átállt a rablókhoz, már Lisszabon néven szerepelt a sorozatban.

A nagy pénzrablás a Netflix legnépszerűbb nem angol nyelvű sorozata lett, Magyarországon is sokáig vezette a nézettségi listát, és az egész világon hatalmas rajongótábort tudhat magáénak. A sorozat betétdala, a Bella ciao a slágerlisták élére került. Az Álarcos énekesben a Röfi (Liptai Claudia) adta elő a dalt, a sorozat védjegyének számító piros kezeslábasban, a 2021-es Google keresések alapján is a Nagy pénzrablás az egyik legnépszerűbb sorozat Magyarországon. A Nagy Pénzrablásnak köszönhetően a színészek egyik napról a másikra lettek világsztárok, így Itziar Ituño is. Tudj meg többet róla!

Itziar Ituño – 20 érdekesség a Nagy pénzrablás spanyol színésznőjéről

Itziar Ituño születésnapja

Sok nézőt foglalkoztat Itziar Ituño kora, 1974. június 18-án született Basauriban, Spanyolországban, így jelenleg (2022-ben) 47 éves, a horszkópja ikrek.

Iziar Ituño életrajza

Már gyerekként is érdekelte a színészet, a Basauri Színész Akadémián (Escuela de Teatro de Basauri) végzett színészként 1995-ben.  Színpadon is dolgozott, 1997-ben szerepet kapott a Agur Olentzero, agur c. tévéfilmben. A Goenkale népszerű baszk szappanoperában 13 évig, annak 2015-ös megszűnéséig alakította Nekane Beitia-t, egy rendőrt. A szerep ismertséget hozott számára Baszkföldön.

Itziar Ituño filmjei között található a Loreak, amit Spanyolország 2014 Oscarra nevezett, és Igleak. 2017-ben kezdte forgatni a Nagy pénzrablás sorozatot.

Szociológia volt számára az „A” terv

Szociológiából diplomázott, és bár az élet síznészi pálya felé sodorta, a mai napig foglalkoztatja, hogy mi történik a társadalomban, és a szociológiában tanultakat a színészi munkájába is be tudja építeni.

Énekesként is dolgozik

Bár nem tartja magát professzionális énekesnek, mert ilyen képzésben nem vett részt, de színészként tanult énekelni. Több együttesben is énekel, Dangiliske együttesben főleg baszk folklórt adnak elő, szerepel még az EZ3, és az INGOT rock bandában. Sajnálja, hogy a rock bandákban kevés a női énekes és zenész.

Így énekel és táncol a Dangiliske folk együttesben

Dalszövegeket is ír

Korábban már más együtteseknek is írt dalszövegeket, így amikor az INGOT rock bandával úgy döntöttek, hogy nem csak feldolgozásokat játszanak, hanem saját dalokat is készítenek, akkor mondta, hogy ő szeretné a szövegeket megírni.

Szerepelt az Álarcos énekesben

Meghívást kapott Franciaországba az Álarcos énekes műsorba, ahol  ő volt a balerina, és Lady Gaga Million reasons c. dalát adta elő.

Bella Ciao

Így énekli a sorozat indulójának számító Bella Ciao dalt!

 

Először nem akarta elvállalni Raquel Murillo szerepét

Itziar korábban több évig játszott rendőrt egy sorozatban, és amikor meghívták A nagy pénzrablás szereplőválogatására, az volt az első gondolata, hogy megint egy rendőr szerep, nem akarja, hogy beskatulyázzák ebbe a szerepkörbe. Amiatt is voltak kétségei, hogy abban az időben sok színházi munkája volt, és a sorozat miatt sok munkát le kell mondania, Madridba kell költöznie, és nem volt benne biztos, hogy ezt szeretné. De aztán mikor megkapta az első részek forgatókönyvét, onnantól már nem voltak kétségei, hogy mindenképpen meg akarja csinálni a sorozatot. Leginkább az fogta meg, hogy Raquel beleszeret az ellenségébe, és hogy ez egy olyan érzelmi ellentmondás, amire minden színész vágyik, hogy eljátszhasson.

Ő választotta a Lisszabon nevet

A sorozat egyik jellegzetessége, hogy a rablóbanda tagjai nem a saját nevüket használják, hanem mindenki kapott egy városnevet, és úgy szólítják egymást. Egy interjúban, még mikor azt sem lehetett tudni, hogy lesz 3. évad a sorozatból megkérdezték Itziart, hogy milyen városnevet választana magának, és Lisszabont (spanyolul Lisboa) mondta. Aztán mikor elkezdődtek a 3. évad munkálatai és kiderült, hogy Raquel beáll a bandába, így neki is kell egy városnév, a forgatókönyvírók Lisszabonnak nevezték, bár a Lima is szóba került.

A kedvenc évada a Nagy pénzrablás sorozatban

Az ötödik évaddal fejeződött be a Nagy pénzrablás, egy interjúban elmondta, hogy neki személy szerint a 2. évad volt a kedvence. Ez érthető, hiszen korábban nyilatkozta,  hogy az tetszett neki leginkább a szerepben, hogy Raquel beleszeret az ellenségébe. Ez a konfliktus a 2. évadban csúcsosodik ki,  Raquel akkor jön rá, hogy az udvarlója a bankrablók vezére.

Itziar Ituño és Álvaro Morte

Sok nézőt foglalkoztat, hogy milyen kapcsolat van Itziar Ituño és a professzort alakító Álvaro Morte között, akik egy párt alkotnak a sorozatban. Az alábbi interjúban elég határozottan beszél erről, aki nem tud spanyolul az is megérti. A lényeg, hogy jó munkakapcsolat volt köztük, jó barátok, de ennyi, nem szabad összekeverni a fikciót azaz a sorozatot a váló élettel.

Serquel

Sergio és Raquel szerelmének sok rajongója lett, a nevük ötvözéséből született a „Serquel” elnevezés. Rendszeresen jelennek meg posztok és rajongói videók Serquel témában.

Itziar Ituño férje

Itzar gyakorlatilag semmilyen információt nem oszt meg a magánéletével kapcsolatban. Egy 2018-as interjúban azt nyilatkozta, hogy pár éve párkapcsolatban él, a párja Peruból származik, zenész és Baszkföldön élnek. Konkrét nevet nem említ, de az Ingot zenekarban az egyik zenész szintén perui.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

INGOT (OFIZIALA) (@ingot_rock) által megosztott bejegyzés

Elkapta a koronavírust

Még viszonylag a járvány elején megfertőződött koronavírussal, ami megijesztette, mert akkor még nagyon keveset lehetett tudni a betegségről. Elvesztette a szaglását, és ízlelését, de felgyógyult belőle.

Megjelent róla egy könyv

A karanténban töltött időt hasznosan töltötte,  Igor Meltxor készített vele interjút,  a beszélgetésükből írt egy könyvet Itzi címmel, ahol mesél a színészi karrierjéről, hobbijáról, utazásairól, élettapasztalatairól.

Itziar Ituno könyv

Büszke baszk származására

Itziar Baszkföldön született, és ott is él. Szívügyének tekinti a baszk kultúra és nyelv ápolását, a zenekarával baszk nyelvű dalokat adnak elő, az Instagram oldalán is baszk nyelven posztol.

Született aktivista

Nem csak a baszk kultúra ápolásáért küzd, de a sorozattal kapott népszerűségét (jelenleg 5,7 millió követője van Instagramon) fel szeretné használni, hogy fontos ügyekre felhívja a figyelmet, mint például a környezetvédelem vagy az egyenlő jogok.

Szereti a bollywoodi filmeket

Szereti a bollywoodi filmeket, zenét, táncokat, be is iratkozott egy tanfolyamra, hogy megtanuljon néhány bollywoodi tánclépést. Azt mondta, hogy mivel sportolni nem nagyon szeret, a tánccal tartja karban a testét, a Dangiliske zenekarban folk táncokat is előadnak, de több táncstílust kipróbált, például a hastáncot is. E szerint a videó szerint jó mozgása van, biztos a bollywoodi koreográfia is jól áll neki.

Kik a kedvenc színészei?

Szereti Meryl Streep és Susan Sarandon munkásságát.

Hogyan változtatta meg az életét a Nagy pénzrablás?

Amikor felkerült a sorozat a Netflixre, a színészek onnan vették észre, hogy itt valami történik, hogy rohamosan elkezdett nőni a követőik száma az Instagramon. A nagy népszerűség pedig több munkalehetőséget hozott Itziar számára is. Azt nyilatkozta, hogy nagyon élvezi azt a „luxust”, hogy most izgalmas feladatokkal keresik meg, és válogathat a felkérések között. A sorozat előtt ez nem így volt, akkor minden lehetőséget meg kellett ragadnia, minden felkérést kénytelen volt elvállalni.

Másik nagy változás, hogy az egész világon felismerik, és a rajongók folyamatosan megrohamozzák, hogy autogramot kérjenek, vagy selfiet készítsenek vele. Próbál kedves lenni az emberekkel, de ez nem mindig könnyű. Úgy érzi, hogy a nagy ismertséggel elvesztette a szabadsága egy részét, de próbálja a jó oldalát nézni, és abban bízik, hogy idővel ez a nagy érdeklődés csökkeni fog, és visszatér az élete a normális kerékvágásba.

Hol láthatjuk legközelebb?

A Nagy pénzrablás sorozatnak vége, de már leforgatott egy másik Netflix sorozatot, aminek Intimidad a címe. Ebben a sorozatban Itziar egy politikusnőt játszik, akiről kiszivárogtatnak egy szexvideót. A sorozatot Bilbaóban, Baszkföldön forgatták, pontos információ a premierről még nincs, valószínű 2022-ben lesz látható. Egy új filmet kezd forgatni Argentínában 2022 áprilisában, ahol egy pszichológusnőt fog játszani, a film címe Pensamiento Lateral.

Hollywood a következő lépés?

Mivel Itziar nem nagyon beszél angolul, interjút sem ad angolul, maximum annyit szokott mondani, hogy „can’t speak English”, azt is elég erős akcentussal, így kicsi az esélye, hogy hollywoodi filmben láthatjuk viszont.

Itt meghallgathatod hogyan énekli a Nagy pénzrablás főcímdalát angolul.

  • Teljes neve: Itziar Ituño Martínez
  • Itziar Ituño magassága: 164 cm
  • Instagram oldala

Olvasd el ezeket is:

Kiemelt kép: Netflix

Array