Így lehetsz nőként sikeres vállalkozó – tippek a Nők a Neten alapítóitól

Nők a neten

Mi kell ahhoz, hogy egy nőből sikeres vállalkozó válljon? Miben mások a női vállalkozók, mint férfi társaik és mik azok a női tulajdonságok, amik hozzásegítenek egy sikeres vállalkozás felépítéséhez? Ezekre a kérdésekre is választ kapunk a Nők a Neten program 3 alapítójától, akik kifejezetten nőknek segítenek sikeres vállalkozás felépítésében. Interjú három inspiráló vállalkozónővel, Dr. Illés Nórával, Utasi Melindával és Nagy Ágnessel.

Miért tartjátok fontosnak, hogy a nőknek segítsetek az online világban?

Az online világ határtalan szabadságot ad a Nőnek, így a Vállalkozásának és Ügyfelének egyaránt.

Szeretnénk átadni az együttműködés általi határtalanság érzetét és gyakorlatát a Nőknek, az online világ adta pozitív lehetőségek felhasználásával. Hisszük, hogy együtt sokkal könnyebb, az online világ pedig hatástöbbszöröző mivoltjából fakadóan az együttműködéseket többszörösen megtámogatja.

A Nők mindig is szerettek közösségekbe rendeződni, alkotni. A mi közösségünk is nagyon hatékony, hiszen folyamatosan arra biztatjuk őket, hogy versengés helyett az együttműködést válasszák.

A Nők a biztonság forrásai. Ha pedig felfedezik Magunkban, a Vállalkozásukban való rejtett kincseket, értékeket és azokat az ügyfeleik számára önazonosan átadják, akkor a világunk egy élhető, biztonságos hellyé tud válni.

Ti hogyan és miért kezdtetek vállalkozni?

Ági: 19. éve vagyok vállalkozó. Szabad lélekként kezdtem a felnőtt életet, így nem volt kérdés, hogy szinte azonnal vállalkozni kezdek. Tapasztalatból tengernyi van már, akadt sok jó és sok rossz is az út folyamán. A vendéglátás terén szereztem 16 évnyi tapasztalat megadta számomra azt a kifinomult érzéket, hogy a hozzám forduló Vállalkozó Nőt érzékenyíteni tudom a saját ügyfele iránt. Ahogy Nóri mondja, egy intellektuális híd vagyok Vállalkozó Nő és Ügyfele között. Az online világ 4. éve van koncentráltan az életemben, a weboldalak fejlesztése hozta meg az átütő sikert a vendéglátás után. Gyorsan építettem itt is megbízható csapatot, akikre a mai napig számíthatok. Szívügyem, hogy a Vállalkozó Nők és az Ügyfelük közötti prosperáló kapcsolat az online világ adta lehetőségekkel fűszerezve folyamatosan emelkedjen. Ezirányú képességeimet adom át a hozzánk fordulóknak, itt a Nők a Netenben.

Nagy Ágnes - Nők a Neten
Nagy Ágnes – Nők a Neten

Melinda: 20 éve indítottuk el a közös családi cégünket. A 2008-as válság megélése során megtapasztaltuk a vállalkozás ismeretének és üzleties működésének fontosságát. 6 éve a saját vállalkozásomban pénzügyi és vállalkozásfejlesztési tanácsadással foglalkozom, kiemelten vállalkozó nők számára. Az ő helyzetükkel tudok leginkább azonosulni, és fő célom, hogy egyszerűen, érthetően át tudjam nekik adni a vállalkozás adta szabadság és lehetőség fontosságát. A vállalkozás nem csak egy jogi forma, annál sokkal több, ha jól működik, akkor a vállalkozó nők képesek a céljaikat megvalósítani. Ehhez szükséges a saját vállalkozás alapos ismerete és a tudatos, üzleties működtetése.

Utasi Melinda - Nők a Neten
Utasi Melinda – Nők a Neten

Nóri: 2010-ig eszembe sem jutott, hogy vállalkozóvá válljak.

Van egy szuper végzettségem (gyógyszerész), mellyel számos helyre hívtak dolgozni akkoriban is, ma is bármikor visszamehetnék a patikába. Egy családi tragédia, melyben Édesapám volt az érintett, egy teljesen másik vágányra terelt ebben, a 2010-es évben.

Megingathatatlan hitem lett abban, hogy az egészségmegőrzés, egészségnevelés, a betegekhez való hozzáállás, a kommunikáció ezen területen, komoly reformra szorul. Azt is tisztán láttam, érzetem, én ezért tudok tenni. 4 évvel ezelőtt, hosszú tanulási folyamat után lettem Vállalkozó Nő, ami számomra egy óriási dolog volt és ma is az. Egy új időszámítás kezdete.Számos ötletem meg tudtam már ez idő alatt is valósítani. Ezek olyan további ajtókat nyitottak meg, amiket álmaimban sem gondoltam volna. Imádom amikor életre kelnek azok a dolgok, amik még tegnap csak gondolatok voltak elmémben. Amikor látom, hogy mennyi ember és ezáltal család élete változik meg azáltal, hogy én úgy döntöttem, merek elindulni, Egészség és Harmónia Mentorként támogatok másokat abban, hogy harmóniájukat, egészségüket megleljék és megtartsák.

Hatással vagyunk egymás életére. A vállalkozó kezében van, hogy meri-e ennek a felelősségét felvállalni és önmaga legnagyszerűbb énjét a vállalkozásba beletenni, szívből jövő szolgálatot teljesíteni. Ez a mi lehetőségünk a környezetünk, a Világ jobbá tételére.

Dr. Illés Nóra - Nők a Neten
Dr. Illés Nóra – Nők a Neten

Mit tapasztaltok, miben mások a női vállalkozók, mint a férfi vállalkozók?

Ági: Saját tapasztalatom az, hogy a férfi vállalkozók sok mindent erővel próbálnak megoldani. Nyersen, kevésbé figyelembe véve a lélek fontosságát. A nők sokkal lágyabbak és érzékenyebbek, így a vállalkozásukhoz való hozzáállásuk is sokkal “romantikusabb”.

Melinda: A nők kockázatkerülőbbek, a biztonságra törekednek a vállalkozásban is, ezért lassabban, de biztosabban fejlődnek, valamint az anyagi lehetőségeik korlátozottak

Nóri: A férfi vállalkozók feketén vagy fehéren látják a dolgokat és döntenek. A nőknél a szürke “50 árnyalata” is kevés lenne arra, ami kifejezhetné, hogyan látnak egy-egy helyzetet, lehetséges útvonalat a haladásukhoz.

Mit gondoltok, mi a legnagyobb nehézség egy nő számára egy vállalkozásban?

Ági: A család-karrier-én hármasának összeegyeztetése. Sokan lavíroznak az idejükben, a szerepek között, sokszor összemosódnak ezek. Sokan nem figyelik a pénzügyeiket, csak érzéseikre hagyatkoznak. Hozzáteszem, sokáig én is így vállalkoztam. Úgy látom, hogy sokan még mindig összekeverik az online vállalkozást a Facebook oldal létrehozásával. Szeretem felhívni a figyelmet ennek veszélyére és a kiszolgáltatottságra. Úgy látom az ügyfélszerzés komoly kihívás sok esetben, ennek hátterében viszont olyan premisszák állnak, amivel nem igazán szeretnek szembe nézni. Pedig nagyon fontos lenne, ez a siker egyik titka.

Melinda: A vállalkozás nem csupán egy jogi forma, hanem határtalan lehetőségek tárháza, amelyen keresztül szabadon meg lehet valósítani a célokat, és a nők ezeken a területeken társadalmi falakba, ítéletekbe, dogmákba ütköznek.

Nóri: A család-karrier-én hármasának összeegyeztetése.

Szerintetek mik azok a női tulajdonságok, amik hozzásegítenek egy sikeres vállalkozás felépítéséhez?

Ági: az érzékenység, a gondoskodás, a segítőkészség áll szerintem az első helyen. Ide tenném még az együttműködésre való nyitottságot is, bár úgy látom, itt még van dolgunk.

Melinda: A nők egyensúlyra és biztonságra törekednek, ezért a problémás helyzetekre megoldásokat keresnek, olyan módon, hogy mindenkinek jó legyen,

Nóri: Kitartás, alázat, megértés, gondoskodás.

Nők a Neten munkában

Mi pontosan a Nők a Neten?

3 Nő, 3 Vállalkozónő együttműködve a saját területünk Szakértőjeként támogatjuk a Vállalkozó Nőket 3 oldalról egyszerre, egy időben.

Mindezt a Nők a Neten Komplex Vállalkozó Női Kurzus és az erre épülő Támogató Program, Mentorprogram és Együttműködési Iroda által.

Dr. Illés Nóra a Vállalkozó Nő lélekcéljával, harmóniájával, idejével foglalkozik.

Utasi Melinda a Vállalkozó Nő értékrendjére épülő vállalkozás üzletszerű működésének kialakítását támogatja.

Mindezek tisztánlátása után Nagy Ágnes a Vállalkozó Nővel közösen kialakítja az ügyfélhez vezető ideális utat az online üzleti világban való értékesítéshez.

Honnan jött az ötlet?

Mind a hárman sok éve támogatjuk saját szakterületünkön a Vállalkozó Nőket. Egy városban élünk, több közös rendezvényen részt vettünk már és külön-külön dolgoztunk is együtt.

2020 novemberében fogalmazódott meg Ági fejében a Nők a Neten kifejezés, ami azért jött volna létre, hogy a Vállalkozó Nő egy helyen minden támogatást megkapjon, hogy a vállalkozása sikeresen tudjon működni.

Ági úgy érezte, hogy egyedül ez a feladat nem fog menni, hiszen csak az online részt fejleszteni nem elég, fontos további két oldal emelése is egy időben. Így felkereste Melindát, hogy a vállalkozásfejlesztés területével kapcsolódjon a projekthez, majd Nórit, mint Harmónia Mentort, hogy a vállalkozó nő idejével, lelkével és ezáltal a harmóniájával támogassa a Nők a Netenhez fordulókat.

Április 2-ra datáljuk a megalakulásunkat. Azóta létrehoztunk a Komplex Vállalkozói Kurzusunkat, ami a Vállalkozó Nőt Vállalkozását és Ügyfelét fejleszti a kívánt szintre. A kurzus videós anyag, hozzá tartozó megvalósító füzetekkel. A Vállalkozó Nő önállóan dolgozza fel a kurzust.

Erre épül a Támogató Programunk, ahol személyesen is belépünk a folyamatba. A megvalósító füzeteket bekérjük és átvizsgáljuk, elemezzük azokat külön-külön és együtt is. Kialakul egy kép, egy út, ami lehetőséget biztosít a Vállalkozó Nőnek a fejlődéshez. Mindezt három oldalról megtámogatva: Vállalkozó Nő, a Vállalkozása és az Ügyfele fejlesztésével.

Ezután egy hosszabb konzultáció által közösen a Vállalkozó Nővel átbeszéljük a lehetőségeket és felállítunk együtt egy Akciótervet, amit dokumentum formájában is átadunk számára. Az utat ezek után önállóan járja be az akcióterv mentén.

A Mentor Program az, ahol az Akciótervet a Vállalkozó Nővel mi hárman együtt járjuk be. Heti szinten támogatjuk őt konzultációval, eredmények rögzítésével, célok és feladatok meghatározásával, hogy a valóban megszülessen a várva várt eredmény. Együtt dolgozunk a vállalkozásán, nem sablont vagy tanácsokat adunk, hanem vele együtt dolgozunk.

A tapasztalatunk az, hogy a Mentor Programba fektetett energia, idő és pénz háromszorosan megtérül a Vállalkozó Nő számára.

Hogyan lehet hozzátok, a közösségetekhez csatlakozni?

Weboldalunk: https://nokaneten.hu/

Facebook csoportunk: https://www.facebook.com/groups/nokanetenkezdo

Facebook oldalunk: https://www.facebook.com/nokaneten

YouTube csatornánk: https://youtube.com/channel/UC1oG0A93Eo589uYu7GVLA_A

Array